Tisdagen den 5 september 2017 murades officiellt grundstenen till utvidgningen av Robbes produktionsanläggningar i Lindkoski. I nybygget på 7 500 kvadratmeter ingår Europas största vertikalodling, där halva odlingen hyrs i forskningssyfte av den japanska it-jätten Fujitsu.

Den officiella grundmuraren, statsminister Juha Sipilä, assisterades av trädgårdens telningar Linn Strömberg och Sean Jordas. Murartrion visade ingen rädsla för att ta i, utan handgripligen tryckte in sina händer i den våta betongen för att bevara ett minne från den unika tillställningen.

Statsminister Sipilä visade stort intresse för Robbes innovativa verksamhet och samarbetet med Fujitsu: ”Det här visar på det stora kunnandet det finns inom företaget.” Sipilä fick också träffa Fujitsus representanter i Finland och föra en diskussion med dem vid kaffebordet.

Målsättningen är att de första örterna och sallaterna lämnar nybygget innan årsskiftet. Då får konsumenterna njuta av klimatsmartare odlade grödor med ännu högre kvalitet!